Jij vs. Buxusmot


Ga de strijd aan met de buxusmot!

De buxusmot is een nachtmot afkomstig uit Azië. Sinds 2006 komt hij in Europa voor en sinds 2011 ook in Nederland. Vermoedelijk is de mot meegekomen met geïmporteerde buxusplanten en zo in ons land terechtgekomen. Eén ding is zeker: u bent de buxusmot liever kwijt dan rijk. De mot, of beter gezegd de rupsen, richten veel schade aan in vrijwel iedere tuin waarin hun favoriete plant staat.

Heeft u een buxus? Controleer dan vanaf het vroege voorjaar - in februari en maart - alvast uw plant en grijp in voordat het te erg wordt!

Hoe herken ik de buxusmot?

De vlinders verschijnen in april en mei. Een volwassen vlinder is ongeveer 4 cm groot en heeft witte vleugels met een donkerbruine rand. Deze mot leeft gemiddeld acht dagen waarin het vrouwtje tot wel 800 eitjes legt. U kunt de eitjes vinden aan de onderkant van de buxusbladeren.

Na zes tot zeven stadia vindt de verpopping plaats. In iedere fase heeft de rups een ander uiterlijk. De jonge rupsen zijn geel van kleur en krijgen bruine strepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn 4 cm groot. In deze fase hebben ze zwartbruine stippen en strepen. Na verloop van tijd verkleurt de rups crèmekleurig bruin. Naast de opvallende kleur, is de aanwezigheid van de buxusrups ook op te merken aan de rupsenspinsels op de bladeren.

Welke schade richt de buxusmot aan?

Men spreekt over het algemeen over de buxusmot die veel schade aanricht, maar in werkelijkheid is het de rups. De eerste schade is meestal lastig te zien. De vraatsporen van jonge rupsen zijn klein omdat ze dan nog enkel het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen, waardoor de schade steeds meer opvalt.

Rond juli en augustus is de grootste schade waarneembaar. In die periode kan een haag van enkele meters tot tientallen meters kaal gevreten worden door de rupsen die dan in grote aantallen aanwezig zijn. Hier hebben zij slechts twee tot drie weken voor nodig. Schade uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Uw buxusstruik is dan nog niet dood, wel zijn op een gegeven moment alle bladeren verdwenen.

De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort, waardoor de aantastingsperiode van half maart tot september duurt. Zodra de temperatuur in het voorjaar hoger is dan tien graden, worden de rupsen actief en gaan ze aan de buxus vreten. De rupsen zijn dus het hele groeiseizoen aanwezig waardoor de buxus geen kans krijgt zich te herstellen en uiteindelijk zal afsterven.

Wat kan ik tegen de buxusmot doen?

Het beste is om de levenscyclus van de buxusmotten te doorbreken. Dit kunt u doen door de mannetjesrupsen te vangen met een Buxus Monitoringsval. Deze “buxatrap” heeft door een natuurlijk feromoon een sterke aantrekkingskracht op de mannelijke buxusmotten. Eenmaal gevangen, zal de bevruchting van de vrouwtjes teruglopen en daarmee het aantal rupsen in uw tuin.

Zit de rups al in de haag? Dan kunt u gebruikmaken van een natuurlijk product, zoals Pyrethrum concentraat of Decis concentraat. Hiervoor geldt dat alleen die rupsen worden gedood die ermee in aanraking komen. Herhaling om de 7 dagen is met deze plaag absoluut noodzakelijk. Daarnaast is het heel belangrijk de buxus te voorzien van voeding, zodat deze aan kan sterken en u buxusschimmel als bijkomend probleem kunt voorkomen.