Gras maaien


EEN GOED ONDERHOUDEN GAZON 

Een mooi gezond gazon wordt regelmatig gemaaid en bevat geen kale plekken, onkruid en mos.

Maai uw gazon en bevorder zo de kwaliteit. Door te maaien stimuleert u de aangroei van fijne grassoorten die uiteindelijk uitgroeien tot en vol en dik grastapijt.


Benodigdheden
  • Een handmaaier of (elektrische) grasmaaier;
  • Eventueel graskantensteker of trimmer.

Waarom is maaien van belang?

Als gras te lang wordt, komt er minder licht bij de bodem waardoor de grasmat uitdunt en kan verkleuren. Er ontstaan al snel kale plekken en er verschijnt steeds meer onkruid en mos waardoor het gras langzaamaan verdwijnt. Het gazon maaien bevordert de kwaliteit van iedere grasmat. Bovendien voorkomt u bovenstaande kwalen.

Wanneer en hoe vaak is maaien nodig?

Uw gazon blijft er netjes uitzien als u het regelmatig maait. Afhankelijk van het weer begint u in maart met grasmaaien. Kies een droge dag uit, zodat het gras niet aan uw machine blijft plakken. Het is belangrijk dat u het gras de eerste keren niet te kort maait. Houdt de lengt op 5 à 6 cm. Daarna kunt het gras op ongeveer 3 à 4 cm hoogte maaien. Indien u direct het gras kort maait, is het mogelijk dat u het gras hierdoor te veel beschadigt. Uw gazon ziet er dan niet alleen kaal uit, maar ook mos en onkruid krijgen meer kans om te groeien. Laat u het gras te lang, dan staat het onverzorgd, krijgen grove grassoorten de overhand en heeft u meer kans op mos.

Eens in de twee weken maaien is voldoende, maar groeit uw gras hard en is het zo weer langer dan 4 cm, maai dan 1 keer per week. In de herfst hoeft u minder vaak te maaien. Door de lagere temperatuur groeit het gras in die periode minder snel en in de winter stopt het zelfs met groeien.

Een handmaaier of een elektrische grasmaaier?

Er zijn veel verschillende grasmaaiers in omloop, zoals een kooimaaier en cirkelmaaier. Welke maaier bij u past, hangt af van de oppervlakte van het gazon, of er een stopcontact in de buurt is en hoeveel plezier u erin heeft. Wij adviseren alleen een handmaaier te gebruiken bij een klein gazon. U krijgt er een mooi resultaat mee, maar het vraagt wel om veel kracht. Een voordeel is dat de handmaaier geen geluid maakt.

Heeft u een stopcontact in de buurt van uw gazon? Ga dan voor een elektrische maaier! Deze cirkelmaaier maakt weinig geluid en heeft in de meeste gevallen een opvangzak zodat u het gras niet bij elkaar hoeft te harken. Heeft u een groot gazon, dan is een benzinemaaier wellicht iets voor u. Deze maaier heeft meer vermogen en er is geen beperking van een snoer. Een benzinemaaier heeft echter wel meer onderhoud nodig.

Een accumaaier heeft zowel de voordelen van een elektrische maaier als van een benzinemaaier. Hij maakt weinig geluid, heeft een groot vermogen en u heeft alle bewegingsvrijheid. De gebruiksduur van de accu kan een beperking zijn, maar dit hoeft niet als u een extra accu installeert.

Hoe maak ik de graskanten mooi?

Om de scheiding tussen het gazon en de rest van de tuin mooi strak te houden, kunt u de kanten bijknippen na het maaien. Dit kan met een graskantenknipper, maar hoeft niet. Er bestaan speciale graskantenstekers waarmee u de graskanten recht af kunt steken zonder te hoeven bukken. Of u maakt gebruik van een elektrische grastrimmer.  Voor een verzorgd gazon adviseren wij de graskanten 2 à 3 keer per jaar af te steken.