Opgelet! Vanaf 31-12-2021 verhuizen wij naar All4Plants.com. Indien je een account bij ons hebt, zal die automatisch mee verhuizen. We hopen je in het nieuwe jaar terug te zien bij All4Plants!

Plantenvoeding


Leer meer over de juiste plantenvoeding voor uw planten

Kijkt u ook altijd zo uit naar het opfleuren van uw tuin, balkon of terras? Nieuwe planten geven de omgeving een boost. Zeker als ze er goed bijstaan; vol met stevig groen blad en uitbundig bloeiende bloemen. Dit bereikt u met juiste groei & bloei plantenvoeding!

Om zo lang mogelijk van uw nieuwe planten te kunnen genieten, plaatst u ze in eerste instantie in goede potgrond. Maar op den duur raakt deze grond uitgeput en uw planten hebben wel voeding nodig. De voedingsstoffen kunt u vanaf dan aanvullen met biologische en/of kunstmest. Wanneer u dit doet, bent u verzekerd van uitbundige bloei en een sterke plant die weerbaar is tegen ziektes en plagen.
 

Waarom is plantenvoeding van belang?

Met plantenvoeding zien uw planten er mooier uit en gaan ze langer mee. De bloemen worden feller van kleur, planten ontwikkelen meer bloemknoppen, het blad is groener en groei wordt gestimuleerd. Bovendien verhoogt voeding de weerstand.

Laat uw planten optimaal groeien en bloeien door gebruik te maken van kwalitatieve voeding. Zo is er bijvoorbeeld speciale plantenvoeding voor kamerplanten, maar ook plantenvoeding specifiek voor rozen of hortensia’s die weer andere voedingsstoffen bevatten.

Wanneer en hoe vaak is plantenvoeding nodig?

Geef planten alleen extra voeding tijdens de groeiperiode van maart tot oktober. Dit is de enige periode waarin ze meer voedingsstoffen nodig hebben. Voor de meeste planten is het 1 keer per week toedienen van voeding voldoende. Indien u een plant net heeft aangeschaft of verpot dan kunt u het beste twee maanden wachten met bemesten.

Op de verpakking vindt u de juiste dosering. Geef nooit meer dan dat, want een plant kan door een teveel aan voeding verzwakken en zelfs sterven. Merkt u dat uw plant slecht reageert op de voeding, verminder dan de hoeveelheid. Planten die langzamer groeien of die niet zoveel zonlicht krijgen hebben minder voeding nodig.

Organische mest, kunstmest of een combinatie?

Waar gaat u voor? En kent u de voor- en nadelen per type mest al? Lees het hieronder.

Minerale meststoffen

Minerale meststof ofwel kunstmest, bevat – anders dan u wellicht verwacht – ook natuurlijke mineralen en diverse natuurlijk gesteenten. Deze mest werkt snel, is geurloos, zuiver en bevat veel voedingsstoffen. Het is verkrijgbaar in een snel- en langwerkende variant. Het nadeel is dat kunstmest geen effect heeft op de bodemstructuur.

Organische meststoffen

Het meest populair is organische mest. Deze mestsoort is afkomstig van organische producten als kippenmest, koeienmest, beendermeel en vinasse. Het verbetert de bodemstructuur en stimuleert wortelgroei gedurende 3 maanden. Nadelig is dat u er in verhouding meer van nodig heeft dan van kunstmest, het minder snel werkt, minder voedingsstoffen bevat en geurt.

Tot organische meststoffen behoren ook de biologische meststoffen. Beide hebben eenzelfde werking. Het verschil is dat de biologische varianten zijn toegestaan en gecertificeerd in de biologische landbouw.

Organisch-minerale meststoffen

Dit zijn meststoffen verkregen uit organische producten die daarna zijn verrijkt met diverse mineralen. Dit heeft de volgende voornamelijk positieve effecten: een verbeterde bodemstructuur, stimulering van wortelgroei, lange werking en zichtbaar snel resultaat. Het nadeel is dat het geurt.

Conclusie

De combinatie van organische en minerale meststoffen is uiteindelijk de beste keus als u zowel snelheid als een langdurige werking wenst met een positieve werking op de bodem.

Welke voeding is geschikt voor mijn planten?

Voeding bestaat in allerlei vormen; korrels, kegels of vloeibaar. Onze voorkeur gaat uit naar vloeibare voeding, omdat planten dit makkelijk op kunnen nemen. Het voordeel van korrels of kegels is dat deze een langere werking hebben. Hiermee geeft u uw plant eens in de 6 maanden voldoende voedingsstoffen. Ideaal als u langdurig weggaat of als u regelmatig de voeding vergeet.

Vaste tuinplanten

Sommige voeding is geschikt voor alle soorten vaste tuinplanten. De meststofverhouding in de voeding is dan niet afgestemd op de behoefte van een specifieke plant. Dit geldt bijvoorbeeld voor: (biologische) tuinmest, mest met extra magnesium en ijzer of mest met relatief hoge NPK-verhoudingen.

Er zijn ook planten die speciale voedingsstoffen nodig hebben, zoals hortensia’s, rododendrons, buxussen, rozen en mediterrane planten. Kies voor deze planten dan ook een bijpassende potgrond.

  • Hortensia’s en rododendrons zijn zuurminnende planten die langer mooi blijven en uitbundig bloeien als ze vanaf maart speciale voeding krijgen;
  • Buxussen blijven nóg langer mooi frisgroen door ze tussen maart en augustus af en toe te voeden met buxus voeding;
  • Rozen hebben behoefte aan rozenvoeding die ervoor zorgt dat ze goed groeien, bloeien en bovendien stevig staan.
  • Mediterrane- en citrusplanten (sinaasappelen, citroenen, kumquat, grapefruit, olijven, vijgen) komen uit landen met een warm klimaat en hebben daarom speciale voeding nodig;
  • Beuken en hagen houden een hoge weerstand met voeding voor beuken en hagen;
  • Coniferen en taxussen hebben de neiging om snel bruin te worden. Met goede voeding voorkomt u bruine naalden;
  • Lavendel bloeit langer wanneer u de plant 1 keer in de lente en 1 keer in de zomer voedt met lavendelvoeding.

Planten in pot

Terras- en balkonplanten staan meestal in potten. De aarde in potten kan snel uitdrogen of juist heel nat blijven. Om dit te voorkomen kunt u naast de goede plantenvoeding gebruikmaken van hydrokorrels. Deze zijn zeer geschikt als drainagelaag onderin bloempotten en plantenbakken. De korrels zorgen er bovendien voor dat uw planten goed groeien en geven de wortels houvast.

Kamerplanten zoals bijvoorbeeld de Cycas of Sansevieria groeien langzaam. Deze hebben daarom minder voeding nodig, gebruik bijvoorbeeld de helft of een kwart van de vermelde dosering. Hou er rekening mee dat een kamerplant welke verder van het raam staat minder snel groeit. Deze zal daarmee ook minder plantenvoeding gebruiken.