Moestuin


KWEEK UW EIGEN GROENTE, FRUIT EN KRUIDEN


Een moestuin hoeft niet veel werk te zijn. En het voordeel is, u kunt bijna overal een moestuin beginnen. Of dat nou in uw tuin, op uw balkon of op uw terras is. Een halve vierkante meter is al voldoende om uw eigen groente en/of fruit of juist kruiden te kweken. Bovendien is écht vers zo veel lekkerder. Uw eten bevat meer vitamines en geen toevoegingen. Na één keer proeven, bent u helemaal om.

Stap 1: gebruik goede grond en de juiste groentes en fruit

Planten halen een deel van hun voeding uit de grond en het andere deel uit koolzuurgas in de lucht. Met behulp van zonlicht wordt dit gas omgezet in bouwstoffen. Het is daarom heel belangrijk dat uw moestuin veel zon vangt. Kies bij voorkeur een zonnige locatie zoveel mogelijk uit de wind.

Is dit uw eerste moestuin? Start dan met eenvoudige producten. Sla, aardbeien, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet zijn ideaal om mee te beginnen. Naast voldoende water, hebben ze weinig verzorging nodig.

Planten of zaaien?

Mocht u een kleine moestuin willen, kunt u beter een paar losse (kruiden)planten kopen. Uit een zakje met zaadjes komen namelijk heel veel plantjes. Het leuke is wel dat u bij zelf zaaien precies weet wat er met de planten gebeurt. U maakt het hele proces mee van een zaadje in de grond tot een volwaardig stuk groente of fruit.

De grond van uw moestuin houdt u gezond door wisselteelt, goede bemesting en voldoende water.

Stap 2: houdt uw planten gezond

Als u kiest voor een moestuin in uw tuin, verwijder dan eerst oude wortels door de bodem goed om te spitten voordat u iets nieuws plant of zaait. Anders heeft u kans dat de oogst mislukt. Bedek vervolgens, ongeacht de locatie van uw moestuin, de grond met biologische meststof speciaal voor moestuinen. De mest maakt uw planten extra weerbaar tegen ziektes en plagen. Voor het beste resultaat voedt u uw planten 2 keer per jaar, vroeg in de lente en in de zomer.

Daarnaast is het belangrijk dat de planten voldoende water krijgen. Bij droogte zou u kunnen sproeien, maar doe dit niet te vaak. Zo voorkomt u luie planten. Verwijder regelmatig onkruid. Bij voorkeur zonder chemische middelen. Evenals de bestrijding van insecten en slakken. Om uw groente en fruit te beschermen tegen vogels, kunt u rondom de oogsttijd het best een net om uw gewassen plaatsen.

Stap 3: geniet van uw oogst

Sommige planten oogst u door de hele plant uit de grond te trekken, zoals bij uien, bieten, rapen en knollen terwijl u andere gewassen oogst door de krop of kool af te snijden. In het geval van kruiden en groenten als spinazie oogst u alleen een deel van het blad. De plant groeit gewoon door, waarna u later opnieuw kunt oogsten. Tot slot oogst u vruchten als ze helemaal rijp zijn. Dan zijn ze op hun lekkerst.

Maak er een mooi gerecht van en vergeet vooral niet te genieten van uw eigen oogst. Wij wensen u veel (eet)plezier!