Verticuteren


EEN GEZOND GAZON

Door mos, onkruid en gras maaien, kan uw gazon dichtslibben. Houdt het gazon lekker luchtig en gezond door minimaal één keer per jaar te verticuteren. Dit is het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit, ofwel de dode mossen en grassen.

Benodigdheden
 • Een verticuteerhark of verticuteermachine;
 • Eventueel een bladhark;
 • Gazonmest of graszaad om het gazon te herstellen.

Hoe werkt verticuteren?

Verticuteren is een vrij zware klus, maar met het juiste gereedschap – een verticuteerhark of verticuteermachine – is het zo gebeurd. Zonder te bukken haalt u de viltlaag uit uw gazon. De scherpe messen gaan tot 1 centimeter diep de grond in en snijden zo de wortels van de mossen door.  Hierdoor sterven de mossen af en kunt u ze eenvoudig met een gewone hark uit het gras halen. Water kan weer met gemak de grond in en ook licht en lucht kunnen zo de grond bereiken.

Waarom is verticuteren van belang?

Helaas is viltvorming niet te voorkomen. Op den duur zullen grassen en mossen in ieder gazon een laag vormen en het zo langzaamaan verstikken. Dit is te herkennen aan: oneffenheden, slechte opname van water, afsterven van gras en grote plekken mos in het gazon. Het mooie van uw gazon gaat er vanaf waarbij mos de overhand neemt en het gras uiteindelijk helemaal verdwijnt. Uiteraard wilt u dit niet laten gebeuren. Eens per jaar verticuteren is hiervoor dé oplossing!

Bovendien kunt u het proces ook vertragen. Mossen groeien graag in een schaduwrijke omgeving. Door de zon in uw tuin meer ruimte te geven, kan mosgroei worden geremd. Meer lichtinval bereikt u bijvoorbeeld door het snoeien van bomen of struiken. Is dit niet mogelijk of vindt u dit zonde? Houd dan in ieder geval de zuurgraad van de bodem goed in de gaten en grijp in waar nodig.

Een verticuteerhark of verticuteermachine?

Wij raden u aan om bij een groot gazon gebruik te maken van een verticuteermachine. Aangezien het toch een zwaar karwei is en het machinaal een stuk sneller gaat en minder arbeidsintensief is. Bij een klein gazon is een verticuteerhark in principe voldoende en uiteraard goedkoper.

Het grote voordeel van een verticuteermachine is dat u de diepte van de messen kunt afstellen en u overal gelijkmatig verticuteert. Kies voor een kleine elektrische verticuteermachine of een benzine gedreven machine.

Wanneer en hoe vaak is verticuteren nodig?

U hoeft uw gazon niet vaak te verticuteren, minimaal 1 en maximaal 2 keer per jaar. De frequentie hangt af van het gazon. Als u veel last heeft van mosgroei, kan een tweede keer verticuteren nodig zijn. Normaal gesproken verticuteert u alleen in april of mei. Verticuteer niet te vroeg in het voorjaar. Het gras groeit dan amper, waardoor verticuteren een te grote aanslag is op uw grasmat. Voed daarom eerst het gras zodat het harder gaat groeien en sterker wordt. Na de eerste 3 tot 6 maaibeurten kunt u verticuteren.

Bestaat de bodem uit klei of veengrond en/of heeft u veel last van mosgroei? Herhaal het verticuteren dan in september of oktober. Op klei of veengrond groeien mossen namelijk veel sneller omdat de bodem zuurder is.

Herstel het gazon voor de winterrust door in oktober de mossen (opnieuw) eruit te halen en eventueel nieuw gras te zaaien, en u bent verzekerd van een mooi gazon in het voorjaar.

Hoe verticuteer ik mijn gazon?

Volg bij het verticuteren de volgende stappen:

 1. Maak het gras licht vochtig. Hierdoor herstelt het gras na afloop snel;
 2. Maai het gras en verwijder de grassen, zodat u straks makkelijker bij de mossen komt;
 3. Stel de messen van de verticuteermachine goed af (1 centimeter bij een dikke viltlaag en 0,5 bij een dunne viltlaag);
 4. Verticuteer het gazon eenmaal in de lengterichting en eenmaal in de breedte;
 5. Hark de dode mossen uit het gras;
 6. Zaai eventueel gras op de kale plekken of leg nieuwe graszoden aan;
 7. Bemest het gazon om de groei van nieuw gras te bevorderen;
 8. Kijk waar kale plekken zijn ontstaan en of het mogelijk is om meer zon op die plekken te laten vallen. Snoei eventueel takken die voor schaduw zorgen weg;
 9. Doe een bodemtest om de zuurgraad van het gazon vast te stellen en stuur eventueel bij door kalk of ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen.